Gronkowce mogą wywoływać cukrzycę typu 2.
2 czerwca 2015, 09:54Nowe studium naukowców z Uniwersytetu Iowy sugeruje, że bakterie mogą wywoływać cukrzycę typu 2.
Kawa i herbata chronią przed cukrzycą typu 2.
16 grudnia 2009, 09:31Regularne spożywanie herbaty lub kawy (nawet tej pozbawionej kofeiny) obniża ryzyko cukrzycy typu 2. - uważają naukowcy z Uniwersytetu w Sydney. To ważna wiadomość, ponieważ za 15 lat na świecie ma być niemal 400 milionów osób cierpiących na tę chorobę.
Cukrzycy mają mniej białek chroniących przed atakiem układu odpornościowego
30 lipca 2015, 12:39We krwi osób z cukrzycą typu 1. występuje niższy poziom 4 białek chroniących tkanki przed atakiem własnego układu odpornościowego.
Deficyt neurologiczny prowadzi do cukrzycy?
11 lutego 2010, 10:56Cukrzyca typu 2. coraz częściej bywa powikłaniem otyłości. Naukowcy odkryli, że wiąże się ona ze słabą kontrolą impulsów. Wg nich, niezdolność do opierania się pokusom jest skutkiem zmian neurologicznych, co z kolei prowadzi do wystąpienia i zaostrzenia objawów cukrzycowych.
Reowirus kontra nowotwór wątroby
16 listopada 2016, 13:11Wirus, który wywołuje u dzieci przeziębienie, może pomóc w walce z pierwotnym nowotworem wątroby. Naukowcy z University of Leeds odkryli, że reowirusy stymulują układ odpornościowy do zabijania komórek nowotworowych. Co więcej same reowirusy są w stanie zabić wirusa zapalenia wątroby typu C, który jest podstawową przyczyną pierwotnego nowotworu wątroby
Zaburzenia odżywiania u diabetyków
12 marca 2010, 13:10Dr Deborah Young-Hyman, psycholog dziecięcy z Medical College of Georgia, badała związki między cukrzycą typu 1. a zaburzeniami odżywiania. Na początku zwróciła uwagę na fakt, że u diabetyków nie można stosować tych samych kryteriów, co u innych osób, ponieważ zaabsorbowanie jedzeniem stanowi część ich codzienności: muszą zwracać uwagę na dietę i jej wpływ na stężenie glukozy we krwi oraz wagę ciała.
Mikrobiom izraelskich burz piaskowych
28 czerwca 2017, 07:20Naukowcy z Instytutu Nauki Weizmanna zbadali mikrobiom burz piaskowych.
Kwasy omega-3 nie pomagają ich sercu
28 czerwca 2010, 11:31Spożywanie większych ilości kwasów tłuszczowych omega-3 nie zmniejsza ryzyka chorób serca u kobiet z cukrzycą typu 1.
Kwasy tłuszczowe omega-6 pomagają zapobiegać cukrzycy typu 2.
13 października 2017, 05:08Ryzyko cukrzycy typu 2. można znacznie obniżyć, jedząc dużo wielonienasyconych kwasów omega-6. Można je znaleźć m.in. w soi, oleju słonecznikowym czy orzechach.
Rozkład kości kontroluje poziom cukru
23 lipca 2010, 17:58Amerykanie ustalili, że do podtrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi potrzebny jest proces usuwania starych kości przez komórki kościogubne (tzw. resorpcja). Odkrycie można wykorzystać, projektując lepsze leki na cukrzycę typu 2.